10 tipů pro jednodušší cestování s dětmi

Je úžasné těm malým bytostem ukazovat svět z jiné perspektivy. Přesně to my osobně na cestování s dětmi milujeme. Jak prozkoumávají, objevují, beze strachu přijímají nové zážitky a bez předsudků nové kultury.

Na druhou stranu, cestování s dětmi může být pro někoho obtížné, náročné psychicky i na přípravu. Nevím, jak to máte vy, ale mě zvláště odjezd na delší dobu stresuje. Máme všechno? Jak děti po cestě zabavíme? Nebudou se nudit?

Mám pro vás pár osobních tipů, abyste zmírnili napětí při cestování s dětmi na co nejmenší míru. V jednom z tipů najdete ke stažení seznam oblečení pro kluky a pro holky, podle kterých si Vaše děti mohou zabalit samy.

1. Zabalit v předstihu

Letos se nám podařilo zabalit na dovolenou dva dny před odletem a jako mávnutí kouzelným proutkem většina stresu, která se nám okolo dovolené nahromadila, tímto odezněla. Bytostně nesnáším dobalovat vše na poslední chvíli, ideálně ještě mokré a stejně to před každou dovolenou sklouzlo k tomu samému. Letos jsem již 14 dní před dovolenou začala dávat na stranu oblečení dětí, o kterém jsem věděla, že nejspíš budou chtít s sebou. Ručníky, hračky k vodě, opalovací krémy, sluneční brýle, plážový stan, to vše jsou věci, které také můžete připravit předem a nestresovat se hledáním na poslední chvíli.

2. Cestovní organizéry

Bez nich se z kufru během pár dní stane jeden velký nepořádek. Zvláště, pokud během cestování přejíždíte na různá místa, neustále balení a vybalování může být příčinou stresu. Existují cestovní organizéry, ale stejně dobře vám poslouží látkové pytlíky různých velikostí. Věci máte v kufru přehledně srovnané. Kufr díky tomu pojme více věcí a opětovné balení je mnohem jednodušší.

zdroj: alza.cz

3. Příruční kufr, který unese vaše dítě

Naše děti, obzvlášt na dovolených, ztrácí nožičky. Chápu je, tempo je hektické, únava. Ellinka má vlastní kufřík, do kterého si ráda balí své vlastní oblečení. Navíc je nosný, takže když odpadnou nožičky, sedne si na kufřík a lze ji popovážet.

zdroj: Samsonite.cz

4. Seznam oblečení

Já osobně mám tendenci vždy zabalit více věcí, než je potřeba, co kdyby. Znáte to. Osvědčilo se mi napsat seznam věcí dopředu a počty dopředu. Pokud si vaše děti rády přebírají zodpovědnost za sebe a balí si rády na dovolenou samy, mám pro vás malou vychytávku: seznam oblečení Balíme na prázdniny! Pro kluky i pro holky, podle kterého si mohou děti zabalit samy. Stačí doplnit počet kusů a vy pak jednoduše zkontrolujete, zda mají splněno.

A že nevíte, co vše sbalit? Mám pro vás malou nápovědu.

Dětem na týden do teplého počasí balím:

7x tričko nebo šaty s krátkým rukávem

3x tričko s dlouhým rukávem

2x mikina nebo svetřík

1x bunda

3x tepláky, kalhoty nebo legíny

3-4x kraťasy

7x spodní prádlo a pro jistotu něco navíc

7x ponožky

2x plavky

2x pyžamo

Věci na poslední den na cestu je ideální zabalit separátně, ať mají děti něco čistého :)

5. Zabalte batůžky

Pokud plánujete dovolenou v předstihu,  klidně měsíc – čtrnáct dní předem dejte na stranu hračky pro děti, aby na ně úspěšně zapomněly.  My osobně dětem vždy něco drobného do jejich batůžku přikoupíme, ale není to rozhodně podmínka.

Do dětského batůžku se nám osvědčilo:

Omalovánky a pastelky

Modelína nebo sliz

Křídy

Drobné hlavolamy

Duhová pružina

Malá panenka s příslušenstvím pro Ellinku a malá auta pro Tobíčka

6. Mapa a informace o cestě

Zvláště v autě našim dětem cesta moc neutíká. Na další cesty pro ně připravuji mapu trasy a malé kulaté samolepky, aby si po cestě do mapy nalepily, kudy projíždíme. Pokud už víte, kde po cestě zastavíte na krátkou pauzu, je fajn to do mapy přidat. Děti pak mají přehled, kdy je čeká zastávka.

Letos chci dětem nově připravit drobné informace o cílové destinaci, které budou úměrné jejich věku.

7. Svačinka

Nezapomeňte, že malým dětem můžete vždy na cestu do letadla zabalit přiměřené množství jídla a pití. Nám se osvědčil svačinkový boxík s přihrádkami,  do kterého připravím od všeho trochu: krekry, sušené ovoce, ořechy, ze zeleniny mrkev, rajčata a okurku, nebo kousek čokolády. Zvlášť nabídka jídel v letadle není moc vhodná pro děti, takže mít něco po ruce určitě uvítáte.

8. Lékárnička

Na dovolené nesmí chybět. Protože rozbité koleno u moře, to je hned. Velmi se nám osvědčila malá kompaktní lékárnička od Little Life, která obsahuje snad vše, co by se vám mohlo hodit při drobných poraněních na výletě.

zdroj: promaledobrodruhy.cz

9. Přizpůsobte cestu

Jen vy znáte své děti nejlépe a víte, jak dlouho ve zvoleném dopravním prostředku vydrží bez amoku. Cesta s dětmi může být velikým zdrojem nechtěného stresu. Je dobré přizpůsobit cestu dětem,  i když my dospělí bychom si to častokrát představovali trochu jinak. Naše děti jsou zvyklé na cestování autem do 2 hodin. Na delší cestu s nimi autem nejezdíme a pokud ano, tak vždy plánujeme zastávky. Naopak máme rádi cestování s dětmi vlakem. Několikrát jsme jeli do cílové destinace přes noc, i k moři. Veliká výhoda je, že děti mají relativní volnost pohybu, mohou se kdykoliv projít a protáhnout. Možnost dobře se vyspat v leže po cestě také není k zahození. Nevýhodou je omezená nabídka jídel ve vlaku a také, pokud chcete v cílové destinaci cestovat autem, je třeba si ho na místě půjčit. Pokud cestujete letadlem, vždy mají při boardingu přednost rodiny s dětmi. Já osobně ale doporučuji nasedat do letadla mezi posledními, protože děti se před vzletem letadla začnou relativně rychle nudit.

10. Podepište si děti

Pokud jedete do místa, kde předpokládáte zvýšený pohyb osob, není k zahození si děti podepsat. Tobík je přesně ten ztrácecí typ, který vám zmizí z dohledu jen co mrknete okem. Takže identifikační pásky jsou u nás vítané.  V minulosti jsme využili jednorázové náramky pro děti, kam lze napsat jméno dítěte a kontaktní údaje. Letos Ellinka vyrobila pro oba náramek z korálků, kde bylo uvedeno jméno a telefonní číslo.

zdroj: skibi.cz

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz